Een tuin 3 x anders
voor een nieuwbouwhuis-tuin van 5 m breed en 9 m diep
Met dit idee ging Tuinieren naar drie jonge tuinontwerpers en vroeg hen een ontwerp te maken.
Het resultaat?
Drie verrassende voorbeelden van een standaard -tuin die er niet-standaard uitziet. In bijna alle dorpen en steden vind je ze: nieuwbouwwijken. En al die nieuwe huizen hebben in ieder geval één ding gemeen: er zijn kale tuinen waar nog niks aan gedaan is. Tuinieren vroeg drie tuinontwerpers om een ontwerp te maken voor zo'n nieuwbouwhuis-tuin van vijf meter breed en negen meter lang, gelegen op het zuiden. Behalve de grootte, de ligging en het schuurtje hebben de ontwerpers geen beperkingen gekregen. Zo konden ze onbelemmerd hun creatieve ideeën de vrije loop laten. Geen enkel ontwerp is hetzelfde en elk ontwerp heeft iets aparts. En het is fascinerend om te zien wat je kunt doen met een relatief kleine tuin.
Ook vanuit het huis moet je van je tuin kunnen genieten.
Horst Nalbach: `Ook vanuit het huis moet je van je tuin kunnen genieten'
`In ons klimaat kijk je het grootste deel van het jaar van binnen naar buiten. Je moet dus ook vanuit het huis van de tuin kunnen genieten. Zorg dat er aan het begin van de tuin iets te beleven is
De beplanting voor een schuifpui of raam bijvoorbeeld zorgt voor een soort coulissewerking. Je kijkt door het groen naar buiten. Dat maakt een tuin extra spannend, omdat je hem niet in
één keer kunt overzien. Die beplanting moet een tikje "transparant" zijn.
Ik probeer meestal een soort thema te vinden, bijvoorbeeld een patiotuin of een klassieke tuin. Dynamiek is voor mij ook essentieel, er moet iets gebeuren. Zo houd ik van strakke lijnvoering, van geometrische figuren met als tegenwicht uitbundige beplanting. Als er een goede basis is, kan de beplanting losser zijn.
Een duidelijke lijnvoering zorgt voor samenhang
Over het ontwerp: `Het is een tuin geworden met geometrische figuren die er het hele jaar mooi uitziet. Een boom of struik in een kleine tuin moet het hele jaar door iets aantrekkelijks hebben. In het ontwerp zijn de krentenboom op stam (Amelanchier lamarckii `Ballerina') en de kornoelje op stam van 1.75 m hoog (Cornus alba `Gouchaultii') zo geplaatst dat ze in het zitgedeelte geen schaduw geven. In de zomer wordt wel het felle zonlicht prettig gefilterd door het blad. In de winter schijnt de zon heerlijk door de takken heen de huiskamer binnen. Het zitgedeelte in de tuin heeft aan alle kanten rugdekking, wat een behaaglijk gevoel geeft. Wat betreft het type stoel en tafel is het belangrijk om de verhouding in de gaten te houden. Teakhout past mooi, maar neem geen zware vormen. Kies liefst een fijner type en let op de proporties.
Het tuinontwerp
De schuur krijgt een begroeiing van klimplanten: wingerd (Parthenocissus) en klimop (Hedera helix).
Als omheining komt er rondom de hele tuin een hekwerk van betongaas met matten van wilgentenen, begroeid met diverse soorten klimop (Hedera helix)
De vijvers aan beide kanten van de tuin zijn net spiegels waarin de omgeving zich weerkaatst. Het zijn waterbakken gemaakt van rubberfolie met een zinken rand.
De zachtgele kleur van de Yellow Sun split is mooi in
combinatie met de grijze stenen. Gebruik hiervoor een lichtgrijze terrastegel, liefst in natuursteen. De strepen dwars door de tuin geven het idee dat de tuin breder is dan in werkelijkheid het geval is.
Het voordeel van split is dat het een hoekige structuur heeft waardoor het in elkaar grijpt. Je kunt er makkelijk met een stoel op zitten, zonder dat de poten daarin wegzakken.
Bij grind is dat lastiger, omdat dat vanwege zijn ronde structuur "wegloopt".
Tuin-aanleg-tips
Teken je tuin op schaal
Laat oude ideeën los en sta open voor iets nieuws
Gebruik bij voorkeur één vorm (cirkel/vierkant)
Gebruik de ruimte, laat er soms een beplantingsvak uitspringen Ga ook de hoogte in. Denk aan hoge planten, een boom of een pergola
Let op bloemen, maar ook op bladvorm, structuur, geur en herfstkleur
Plaats voorjaarsbeplanting zó dat je er vanuit het huis naar kunt kijken
Een tuin is nooit af en het duurt een tijdje voordat er evenwicht is
Een tuin vraagt begeleiding, stuur zo nu en dan bij
Het artikel heeft in januari 2001 in het tijdschrift Tuinieren gestaan. Tekst Leontine Trijber.